søndag 19. januar 2014

Nøttemelk

Jeg fortsetter med plantemelk, denne gangen nøttemelk. Du kan i grunn lage nøttemelk av de fleste nøtter (og også frø), men her har jeg laget av hasselnøtter. Nøttemelk kan brukes som erstatning for kumelk i de fleste tilfeller. Du kan drikke den som den er, bruke den i bakst, i smoothies og ha den over frokostblandingen. Det er også verdt å prøve å lage latte eller kakao av nøttemelk.

Mørk sjokolade, hasselnøttmelk, litt sjokkokokos og noen dæsjer kokoskrem... Helt fantastisk godt!

Nøtter inneholder sunt, umettet fett, vitaminer og mineraler. Som en bonus tar kroppen opp alle disse godsakene lettere når nøttene kommer i flytende form!Du trenger bare nøtter, vann, kjøkkenmaskin/blender og noe å sile melka gjennom. Du kan selvsagt tilsette andre ting også, litt stevia gir en søtere melk. Andre smakstilsetninger som kardemomme, kanel, kakao eller vanilje kan også tilsettes. Miks og triks som du selv ønsker.
Denne oppskriften kan altså brukes til de fleste nøttetyper

Til ca 7dl nøttemelk:


  • 2 dl hasselnøtter legges i vann over natta (eller i hvert fall 8 timer. Her er en oversikt over bløtleggingstid for andre typer nøtter og frø)
  • 6 dl vann til selve melka (mindre vann gir en kraftigere variant)



Etter at nøttene har ligget vann over natta, helles vannet av og nøttene skylles. Du velger selv om du vil fjerne skallet. Beholder du det, så blir melka litt mørkere, som her. Hell de i kjøkkenmaskin sammen med mesteparten av vannet. Kjør til nøttene er nogenlunde knust. Tilsett resten av vannet og eventuelle tilsetninger før du kjører videre en stund til.




Nå pleier jeg å la det stå en liten stund (20 minutter kanskje?) før jeg siler melka fra nøttemassen, og heller over på ren flaske. Holdbar noen  dager i kjøleskap.



Lag gjerne av andre nøtter, eller av frø som solsikke eller hamp. Du kan også blande forskjellige typer sammen.

Hva er din favoritt?


1 kommentar:

  1. På besök igjen, jeg legger til deg på min hjemmeside, er det greit?

    SvarSlett